Saturday, January 15, 2011

KEDALAMAN LAUTAN BUMI *Sungguh Menakjubkan*

Aku ada terbaca satu artikel ni tentang kedalaman Jurang Mariana yang terletak di dalam Lautan Pasifik di Timur Mindanao, Filifina...korang penah dengar tak pasal jurang ni dasat woo jurang ni antara jurang yang paling dalam di dunia sungguh menakjubkan. jurang ni membentuk sempadan antara 2 plat tektonik di antara Plat Pasific dan Plat Filifina.

Jom kita tgk betapa dalam nye Jurang Mariana ni berdasarkan gambaran di beri :-





Setakat ni kapal selam challenger saja yang telah masuk di kedalaman 11035m di dasar laut. kalu tgk gmbarajah kat ats ni jurang Challenger Deep di ambil sempena nama kapal selam ni la..n kapal ni masih tak dpt diterokai smpai ke dasarnye...Dasatkan kedalam Jurang Mariana nih...


Tapi yang menariknye ada pelbagai hidupan yang menakjubkan mmg kita takkan jumpe kat daratan (da konpem la kan sbb bkn hidupan daratan) apetah lagi lautan cetek hanya di lautan amat dalam je adanye. Tengok la sndri betapa indahnye ciptaan Allah S.W.T

da jd cam casper jek aku tgk

ni glowing sucker octopus dok di kedalaman 2500m ke bwah

eii ni ape jenis binatang la ye

cantikkan kaler dia sotong Dumbo Octapus

ni lak cam semut pun ada siap ada flash light kat bontot cam kelip2

ha ni tah ape ke bende tak tau tp mmg cantik la

hum ni leh buat maen ping pong ke ek??

yang ni sungguh menakutkan tajam sungguh gg nye huhu

huhu ni da mcm ape tah so scary..(tringat lak cite piranha 3D)

Ada mcm2 ag binatangnye tak terlarat lak aku nk copy hik hik kalu nk indetail ag pasal makhluk aneh ni korang search jek kat mr.google ye hehe.  So stakat ni je la aku leh ckp pasal Jurang Mariana yg ada keunikan tersendri dan belum abis pun diterokai manusia..

2 comments:

  1. kihkihkih dasat2 sains pun ckup mkn leh ajor tp ajoran sesat kui3

    ReplyDelete

Search This Blog