Sunday, January 2, 2011

Tips basuh botol susu baby..

Sume taukan nk membersihkan botol baby, tp aku nk jugak share sikit ape yg aku tau bab membersihkan botol susu , tak kira susu ibu yang di perah atau susu formula , penting woo bsh ia dgn bersih. Botol yang kurang bersih n masih ada sisa susu yang melekat amat merbahaya pada baby tau. Cam2 penyakit boleh lekat kat bby huhu..
ni botol idaman aku masa kini..hik hik (gmbar hanya ilusi semata2)
Setahu aku baby bleh sakit perut atau cirit birit kalu ada sisa cam daki la kat botol tu. So, cara paling mudah ialah 
1) Setiap seminggu skali (tu kalu pakai botol la), rebus botol susu tersebut dengan air panas dulu. Buka ke semua komponen botol tersebut. Dengan cara ini kesemua bahagian akan lebih bersih dan jauh dari kuman. Kemudian berus botol susu dengan berus pembersih dengan puting botol susu itu sekali.
2) Kalu ada steril machine tu ag bgs sng je guna. Tak silap aku tablet pembersih botol susu pun ada. Cara mudah dan paling baik ialah rebus saja botol susu tu dalam air panas. Jimat belanja :)
p/s :- Jgn basuh botol susu guna sabun cuci pinggan, takut bhn kimia melekat pd botol seeloknye beli je pencuci btl setahu aku pureen ada jual siap leh guna tuk basuh sayur ag. Nak paling jimat guna je garam tu ngan air panas rendam kejap konpem sume daki tertanggal.  
SELAMAT MENCUBA..

2 comments:

  1. nice blog..buat en3 bebanyak yer...gud luck!!

    ReplyDelete
  2. hehe tq2 akn ada lbh lg akn dtg wait n see yer..

    ReplyDelete

Search This Blog

Loading...